Sälja fakturor – hur fungerar det?

Att sälja sina fakturor kan definitivt ha sina fördelar. Den främsta fördelen är att öka sin likviditet. Istället för att vänta på att få kundens betalning får du pengarna direkt i princip. Detta kan speciellt vara användbart för företag som är i sina tidigare skeden och kanske har en viss brist på likviditet. Är företaget mer etablerat, men ändå ständigt har problem med likviditet, trots att betalningar kommer in kan det dock vara dags att se över sin verksamhet.

Det finns speciella finansbolag som utövar verksamhet där de köper just fakturor. I utbyte mot att de tar över tiden det tar för kunden att betala tar de ut en avgift. Detta innebär att en kostnad uppstår för det säljande företaget. Det gäller därför att avgöra om det är värt att utbyta likviditet mot en avgift.

Med eller utan regress?

Det finns två olika typer av försäljning av sina fakturor. Det går att sälja antingen med eller utan regress för sälja faktura – klicka här. Att sälja utan regress innebär att hela ansvaret skjuts över på finansbolaget. De tar sig då an risken för att kunden i fråga potentiellt inte skulle betala. Väljs denna metod är avgifterna vanligtvis lite högre. Dessutom ställs högre krav på både säljare och kund. Kundens betalningsförmåga kontrolleras ofta här. Finansbolaget tar också hela ansvaret när det kommer till betalningspåminnelser och inkasso.

Skulle du istället sälja med regress innebär det att du behåller kreditrisken. Då är det du som är ansvarig för om kunden inte betalar, och då blir det också du som betalar om detta skulle inträffa. Fördelen att sälja med regress är att avgiften är mindre. Dessutom är kraven mindre, och det är lättare att sälja fler fakturor till finansbolaget. Ofta erbjuder finansbolaget även hjälp med betalningspåminnelser och inkasso även här. Det är lite individuellt, och är därför värt att kolla upp.

Att välja finansbolag

När du ska välja ett finansbolag att sälja fakturor till är det viktigt att vara noggrann med att kolla upp alla kostnader och villkor, då det kan skilja sig en del. Det första du kan göra är att fundera över vad ditt företag har för behov. På så vis blir det såklart lättare att veta exakt vad som bör letas efter. Ofta innebär en högre avgift mer och bättre service. Det kan vara fördelaktigt om du vill frigöra exempelvis tid. I vissa lägen kanske företaget sparar pengar på att anlita ett finansbolag till att hantera fakturorna, då det kan vara billigare än att betala intern arbetskraft till att göra det. En annan sak som är viktigt när det kommer till finansbolag är deras kundhantering. Förmodligen vill du inte att de ska vara osmidiga i sitt sätt gentemot dina kunder.